A SADA NESTO SASVIM DRUGACIJE..
Nekada davno..(*salim se bilo je to pre 10 godina, ali izgleda kao praistorija..) imala sam srecu da cuvam dva klinca jedne sestrine prijateljice: Bobu od 6 godina i Misu od 4. Sa Misom sam se odmah nasla, ali sam sa Bobom imala poprilicno problema..Naime u svim igrama koje sam smisljala on je zeleo da bude > Onaj koji rusi, Onaj koji ubija, Onaj koji unistava...itd...Trebala mi je citava vecnost, mnogo maste i strpljenja, da mu objasnim da u igrama kojih se igramo dok sam ja tu ne postoji nikakav Zloca koji ce sve da razori i da ne postoje nikakve borbe...
Ne zelim sada da pisem o tome koji razlozi su bili uzrok takvom njegovom ponasanju, niti kako smo na kraju dosli do resenja...Ali zelim da kazem da me je to sjajno iskustvo podsetilo na ono cega sam dugo bila svesna >
Stereotipi opterecuju i deformisu zdravo razmisljanje! Pogotovo sterotipi tipa Ultimativno dobro - Ultimativno zlo, a u borbi je sve dozvoljeno..jer koju god stranu stereotipa da odabere osoba, uvek je izabrala pogresnu!
Da skratim. Ne volim price u kojima se forsira prinicp Dobra i Zla i ne volim nikakve borbe!
Uh..pa gde me je to odvelo?
U jedan svet u kojem borba i "istrebljenje" druge strane nije potrebno da bi prica bila zabavna ili da bi imala srecan kraj.
Ima sjajnih pisaca koji su razumeli/prepoznali potrebu da se kreira takav jedan svet...
Za pocetak preporucujem dva autora jer jednostavno ne mogu da se odlucim koji mi je drazi...
1. A.A. Mlin ciji junak je Vini Pu, *izdao Plato
http://www.plato.rs/...a-Vini-Pu-56198
2. Ton Telehen - Pisma nikom drugom...izdala Dejadora
http://www.dejadora....nikomdrugom.htm
Pua, vec sigurno znate. A evo kako ta pisma izgledaju.
"Dragi puzu,
mogu li da vas zamolim da jednom zajedno plesemo,
i to gore, na vasoj kucici? Samo nekoliko koraka?
To je moja najveca zelja.
Ja cu vrlo oprezno plesati, tako da necemo
propasti kroz vas krov. To vam obecavam.
Ali, to nikada ne mozemo sasvim sigurno znati.
Slon
Dragi slone,
hvala vam na pismu.,
Jednom cu sigurno zeleti da plesem sa vama,
na mom krovu, kasnije. To gotovo sigurno znam.
MIslim da umeme veoma lepo da plesem.
Ali, zasad mi nazalost nije bas zgodno.
Puz"
SAd probajte da se ne nasmejete.
This post has been edited by DragonLady: 31 January 2010 - 10:10 PM