Da rešimo dilemu; Ovo kažu na wikipediji "Pat & Mat (original names in Czech Kuťáci, ... a je to!, Pat a Mat) is a Czech stop-motion animated series" (hvala @koki). U srpskom, baš kao i za muppet show ili puppet show nemamo reč za "stop-motion animated series", ali ipak, neka bude crtani film (nemamo reč ni za "animated series" ako ćemo da budemo precizni)!!!
Ja nevolim "stop-motion animated series"...
Pat & Mat - A Je To! (1976-2003)
Posted 30 June 2009 - 11:28 AM
Uh, ja bas volim stop-motion animaciju.
A ovaj animirani film je fenomenalan! Likovi su preslatki, gestovi su zabavni (ono kad se rukuju ili kad se lupi sakom o celo
), a situacije su, u neku ruku, poucne.
Mali prirucnik kako ne treba raditi...
ili ti 'Zasto jednostavno, kad moze komplikovano?'
Mali prirucnik kako ne treba raditi...
Posted 21 December 2009 - 07:49 AM
Ovo je raritet. Imam ne znam, 1 cd mislim i fenomenalni su. Prosto, interesantno i duhovito
Posted 11 January 2010 - 01:12 PM
Ja ih baš neki dan skinila preko torenta sve, sad ću guštat...
Posted 15 March 2010 - 01:05 AM
A je to jeste crtani film. Ustvari, sam naziv "crtani" nije ispravan. Ispravno je "animirani". Animacije se prave tako što se slikaju (fotkaju) svi frejmovi posebno, nebitno da li su lutke, crteži, plastelin ili kompjuterska grafika, svaki frejm sadrži jedan segment pokreta i na kraju se sve to spaja u celinu (banalan primer je gomila crteža koji prikazuju neki pokret, pa kad ih onako brzo izlistate imate osećaj kao da se stvari na papiru kreću). U tom primeru animaciju stvaramo manuelno - listanjem, ali kad svaki taj list uslikamo, filmujemo, poslažemo pravilnim redosledom i spojimo u jedan film, dobijemo animirani film. Tako se mogu snimati i scene sa lutkicama kao što je u A je to. Princip je isti, samo je drugačiji medij u kojem se scene prave, pa samim tim i rezultat, pošto je to ipak 3D prostor. Danas sve to odrađuje kompjuter, papir i olovka služe samo za skice. Kad sednemo za komp, samo je pitanje odluke da li radimo 2D ili 3D animaciju, sve ostalo se radi na kompjuteru, bez svih onih silnih starih skalamerija za filmovanje, razvijanje itd. To je i razlika između animiranog i igranog filma gde kamera beleži ceo pokret u vremenskom kontinuitetu. Naše oko hvata određen broj frejmova po sekundi i mi to vidimo kao pokret, a kamera to beleži podešenom brzinom na film koji je unapred podeljen na frejmove(sličice). Kod animacije mi naknadno stvaramo iluziju pokreta tako što pokret razlažemo na segmente da bi ga onda veštački rekonstruisali.
Inače, A je to mi je jedan od omiljenih crtaća, u to vreme su se u Istočnoj Evropi pravili odlični ctani filmovi, savršeno odmereni za decu, bez nasilja i agresije, a imali su neku zadnju misao, pouku. Da ne pričam koliko su bili duhoviti, ali na jedan zdrav način. Danas se takve stvari više ne prave, sve se nekako udaljava od prirodnosti i ide se na nekakvu bizarnost. Obožavam A je to, retko inteligentan crtani film, primer kako se pravi fenomenalna stvar bez upotrebe vizuelne i druge atrakcije - samo ideja i duh. Sasvim dovoljno, mada me oduševljava i vizuelni, likovni deo, a i muzika i zvukovi su mi strava. Jednostavno, kad samo vidim sve to na ekranu, momentalno mi se razvuče osmeh od uveta do uveta.
Inače, A je to mi je jedan od omiljenih crtaća, u to vreme su se u Istočnoj Evropi pravili odlični ctani filmovi, savršeno odmereni za decu, bez nasilja i agresije, a imali su neku zadnju misao, pouku. Da ne pričam koliko su bili duhoviti, ali na jedan zdrav način. Danas se takve stvari više ne prave, sve se nekako udaljava od prirodnosti i ide se na nekakvu bizarnost. Obožavam A je to, retko inteligentan crtani film, primer kako se pravi fenomenalna stvar bez upotrebe vizuelne i druge atrakcije - samo ideja i duh. Sasvim dovoljno, mada me oduševljava i vizuelni, likovni deo, a i muzika i zvukovi su mi strava. Jednostavno, kad samo vidim sve to na ekranu, momentalno mi se razvuče osmeh od uveta do uveta.
Help